Samsung S20: cel mai grozav telefon al anului?

Ok, știu, Samsung nici nu a lansat încă modelul S20 și deja îl consider cel mai grozav smartphone lansat până acum, indiferent de producător? Și cum adică S20? Nu urmează Samsung S11? Păi, luați-vă pauză de masă (pentru că va fi un articol lung) și hai să disecăm noul flagship de la Samsung, pe baza informațiilor disponibile până acum!

👍 Profita acum de oferta! Ai 10% reducere cu codul RED10 la comenzile plasate pe www.itelmobile.ro 🛒

În primul rând, cu o certitudine apropiată de 100%, noul Samsung nu se va mai numi S11 ci va sări direct la S20. Asta este o mișcare bună din mai multe puncte de vedere: se va distanța de iPhone și începând de anul acesta, Samsung va avea în denumire anul de lansare, ceea ce îl va face mai ușor de identificat.

Dar, un telefon nu este făcut grozav de nume (deși, cât de grozav ar fi un telefon cu numele Xtreme One Hundred?!), ci de design și de ce se ascunde sub carapace. Design-ul nu va suferi schimbări majore față de S10, ceea ce este păcat, pentru că mie îmi place maxim forma de la Note 10, ușor pătrățoasă. Nu le putem avea chiar pe toate, nu-i așa?

La fel ca la S10, Samsung S20 va fi lansat în trei modele: Samsung S20 (corespondent al modelului S10e), Samsung S20+ (corespondent al modelului S10) și S20 Ultra (corespondent al modelului S10+). Prezentarea acestora va avea loc pe 11 februarie.  Modelele S20 și S20+ vor avea conectivitate 4G dar, dacă vreți un model 5G, va fi disponibil și un astfel de model. Samsung S20 Ultra va fi disponibil doar în varianta 5G, ceea ce îl va face un telefon deloc ieftin. Ca și dimensiuni, așteptați-vă la telefoane uriașe! Varianta S20 Ultra va fi mai mare decât Note 10+, un telefon ce mie personal mi s-a părut deja cam mare (aici găsești review-ul meu pentru Samsung Note 10+). Pentru că o poză face cât o mie de cuvinte, în imaginea de mai jos puteți vedea dimensiunea display-ului pentru fiecare model în parte, comparat cu contrapartida sa de la Samsung S10.

DISPLAY

Și pentru că tot suntem la display-uri, în sfârșit vom avea un refresh rate mai mare de 60Hz, aceasta fiind principala mea bilă neagră pentru seria anterioară. Samsung îți va oferi posibilitatea să setezi telefonul pentru refresh rate 120Hz cu rezoluția maximă FHD+, sau 60Hz dacă vrei să ții display-ul la rezoluție 4K. Acum, aici e partea unde Samsung nu poate face o treabă bună până la capăt și ține neapărat să-și enerveze potențialii clienți. Nu mă deranjează faptul că oferă un refresh rate mai mare de 60Hz la o rezoluție maximă FHD+ și nu oferă și pentru 4K. Eu unul țin telefonul la rezoluție FHD+ din două motive: consum mai redus a bateriei și pentru că rezoluția 4K își arată beneficiile doar pentru conținut media 4K, în rest fiind inutilă. Ce mă deranjează e faptul că a sărit pentru 90Hz refresh rate. Poți opta pentru 60Hz sau pentru 120Hz, nu și pentru 90Hz. Evident, voi merge pe varianta 120Hz, iar consumul de baterie va crește semnificativ. Practic, 120Hz nici nu era necesar, un display de 90Hz fiind mai mult decât satisfăcător. Dar așa e Samsung: de ce să faci un lucru bun de la început când poți să te împuști singur în picior?! Asta e, măcar gamerii vor fi foarte satisfăcuți (cel puțin până vor vedea cum li se duce bateria).

BATERIE

Ok, avem display-uri mai mari, refresh rate mai mare, asta înseamnă că și consumul de energie va crește substanțial. Samsung va încerca să răspundă la această problemă cu baterii mai mari. Capacitatea acestora va crește substanțial, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos. O altă parte bună e faptul că timpul de încărcare se va reduce, S20 și S20+ vor avea încărcător de 25W, iar S20 Ultra va avea încărcare la 45W.

În ceea ce privește procesorul, ca de obicei, cei din SUA, Canada și probabil China vor beneficia de varianta Snapdragon 865, iar noi, europenii, va trebui să ne mulțumim cu procesorul Samsung Exynos 990. Trebuie să menționez faptul că în general procesoarele Exynos sunt mai slabe decât cele Snapdragon produse de Qualcomm.

Ca și memorie, toate variantele vor avea 12GB RAM, cu mențiunea că e posibil ca opțional, la modelul S20 Ultra să fie disponibilă și o variantă cu 16GB RAM. La stocare toate variantele vor avea 128GB spațiu de stocare, varianta S20 Ultra oferind și o opțiune de 512GB. Dacă 128GB ți se pare puțin, ai posibilitatea să extinzi capacitatea cu un card de până la 1TB spațiu de stocare.

CAMERE FOTO

În final am ajuns la ceea ce probabil interesează pe cei mai mulți: camerele foto. Samsung vrea să dea lovitura cu un asamblu foto ce în cifre pare pur și simplu monstruos.

Așa cum se poate vedea, Samsung S20 Ultra a luat caimacul, cu o cameră principală de 108MP, comparativ cu cei 12MP de la S20 și S20+. Și camera frontală are ceva mai mulți pixeli, pe S20 Ultra fiind o cameră de 40MP, comparativ cu 10MP pe S20 și S20+. Un alt aspect pozitiv este faptul că acum, camera frontală este așezată central și ocupă mult mai puțin spațiu. Deși camera telephoto are “doar” 48MP pe S20 Ultra, comparativ cu 64MP pe S20 și S20+, nu vă bucurați! În fapt, camera de 48MP este mult mai performantă, permițând un zoom optic de trei ori mai mare decât cea de 64MP. Ce înseamnă asta? Înseamnă că imaginea nu își va pierde din claritate, chiar dacă faci o fotografie cu un zoom de 10x. Ca să ajungi la zoom 10x cu camera de 64MP de pe S20 și S20+, va trebui să faci zoom digital, nu optic, ceea ce înseamnă că imaginea va fi mult mai neclară. În același timp de pe S20 lipsesc doi senzori ToF, senzori ce se regăsesc pe S20+ și S20 Ultra. Acești senzori ajută camerele să facă o apreciere mai corectă a distanței dintre subiectul pozei și background. În felul acesta, pozele vor avea profunzime ca să spun așa, focusul va fi mai bun, ceea ce rezultă în poze cu claritate ridicată și detalii deosebite. O surpriză de la Samsung este faptul că va oferi posibilitatea de a filma 8K la 30FPS, iar camera frontală va permite filmarea 4K la 60FPS.

Vrei să afli câte luni nu trebuie să mai mănânci pentru a-ți achiziționa noul Samsung S20? Destul de multe cel mai probabil. Din zvonurile de până acum, prețurile vor fi după cum urmează:

S20 4G: 800/900 euro
S20 5G: 900/1000 euro

S20+ 4G: 950/1000 euro
S20+ 5G: 1050/1100 euro

S20 Ultra 5G: 1300 euro

Concluzie

Și pentru că am ajuns la finalul articolului, am zis că cel mai bine ar fi să enumăr care sunt punctele forte și punctele slabe, în umila mea părere.

Puncte forte

– refresh rate 120Hz (va oferi o experiență de navigare mult mai plăcută)
– baterie mai mare
– încărcare mult mai rapidă (până la 25W comparativ cu până la 15W la modelele S10, iar varianta Ultra are încărcare până la 45W)
– generație nouă de camere foto

Puncte slabe

– refresh rate 120Hz (preferabil ar fi fost 90Hz, pentru un consum mai redus de energie)
– dimensiuni sesizabil mai mari comparativ cu versiunile S10
– prețuri mai ridicate
– versiunea S20 Ultra disponibilă doar în varianta 5G.

👍 Profita acum de oferta! Ai 10% reducere cu codul RED10 la comenzile plasate pe www.itelmobile.ro 🛒

Cum în România rețeaua 5G este ca și inexistentă, cel mai probabil mă voi îndrepta către modelul Samsung S20+, model ce sper să-l testez în cel mai scurt timp de la lansare, asta pentru a vă da impresiile mele vis-a-vis de noul flagship și dacă își merită sau nu banii.

Pin It on Pinterest